Aşırı şeker tüketiminin insan sağlığını olumsuz etkilediği, obeziteden hipertansiyona, kalp-damar hastalıklarından kronik böbrek yetmezliğine ve depresyona kadar birçok hastalığı tetiklemesi ile devletin sağlık giderlerini arttırması gerçeğinden yola çıkan Türk Böbrek Vakfı, 19–25 Eylül tarihlerini “Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası” olarak planlanmıştır.
Bu kapsamda hastanemizde de 24.09.2025 tarihinde bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe hastane yönetimimiz; Başhekim Op.Dr.Muammer DOĞAN, Başhekim Yardımcımız Dr. Elvan YİRİGÖZ ÇAĞLAR, İdari ve Mali İşler Müdürümüz Halil Samet ÇİFTÇİ, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Aygün SARAL ,Müdür Yardımcımız Kenan ÇANKA , İç Hastalıkları Uzmanımız Dr.Betül ŞAHİN ile eğitim ve kalite birim sorumlularımız katıldı.
Etkinlikte İç Hastalıkları Uzmanımız Dr. Betül ŞAHİN ;
Karbonhidratlar hızlı ve ekonomik enerji kaynağıdır. Bağışıklık sistemi ve bağ doku oluşumu için gerekli ögeler olup, beyin ve sinir sisteminin elzem enerji kaynağı ise sadece basit şeker glikozdur. Basit şekerler en ekonomik ve en hızlı şekilde enerjiye dönüşür, kan şekerini hızla yükseltirler. Bu nedenle ağır fiziksel hareketler için elverişli olmakla birlikte diyabetliler için belirli miktar dışında tüketimi sakıncalıdır. Diyabetliler kan şekerini hızla yükseltmeyen bileşik karbonhidratları tercih etmelidirler” şeklinde açıklama yaparak,
- Şeker ve şeker içeren besinler ve içeceklerin tüketimi her yaş grubu için azaltılmalıdır. Hazır yiyecekler satın alınırken etiketteki şeker içeriği ve türü okunmalı, Etiketinde “ilave şeker içermez” ibaresi olan ürünler tercih edilmelidir.
- Şeker içeren besinlerin ve içeceklerin, özellikle öğünler arasında ve yatmadan önce tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
- Şekerden gelen enerji günlük enerjinin %10’unu geçmemeli, % 5’in altında olması tercih edilmelidir.
- Dışarıdan şeker eklenmiş besinlerin (kek, pasta, bisküvi, çikolata vb.) ve içeceklerin (gazlı/gazsız içecekler, hazır meyve suları, enerji içecekleri, vb.) fazla tüketimi sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği için tüketimleri sınırlandırılmalıdır” önerilerinde bulundu.
Etkinlikte broşürler dağıtılarak farkındalık oluşturuldu.
“Şeker tüketimini azaltın sağlığınızı tehlikeye atmayın” diye vurgulayarak sağlıklı günler dileriz…
OF DH YÖNETİMİ