Başhekimimiz ve Genel Cerrahi Uzmanımız Op.Dr.Şaban UYSAL içinde bulunduğumuz yaz aylarında çok sık olarak karşılaştığımız yılan ve akrep ısırıklarına karşı uyardı.
Dr.Uysal şöyle dedi:
‘’ Karadeniz bölgesi olarak iklim ve bitki örtüsü nedeniyle akrep ve yılan sokmaları açısından riskli bir bölgedeyiz. Yaz aylarında acil servisimize bu vakaların başvuruları belirgin artmakta olup, ne yazık ki çok nadirde olsa bazı yılan ve akrep ısırıkları ölümle sonuçlanabilmektedir.
Bu nedenle vatandaşlarımızın bu konuda bilinçlenmesi ve çok duyarlı olması gerekmektedir. Yılan ve akrep ısırıklarında ilk yardım çok önemli olup, hayat kurtarıcı olabilmektedir. En önemli nokta ; ısırığa maruz kalan kişinin yanında sakin olunmalı ,panik yapılmadan ısırığa maruz kalan kişiye güven verilmelidir.
Isırık yeri kurcalanılmadan yara yüzeyi temiz su ile yıkanmalı ,ısırılan ekstremite ( kol, ayak ) ,hareketsiz hale getirilip kalp seviyesinden yüksekte tutulmalıdır.
Yılan ve akrep tarafından ısırılan kişiye; fayda yerine zarar veren turnike uygulaması, yara yerini emme, yara yerine kesi, yara yerine bitkisel ürünler sürülmesi gibi uygulamalardan vazgeçilmelidir.
Yılan ısırıklarında ; mide bulantısı, halsizlik, güçsüzlük, bulanık görme gibi semptom ve bulguların yanında damar içi pıhtılaşma artıp, ısırık bölgesinde kızarıklık, şişlik ve morarma gibi bulgular da olabilmektedir.
Akrep sokmalarında ise; etkilenen vücut bölgesinde şiddetli ağrı ile beraber, yüksek tansiyon ,çarpıntı ve terleme gibi şikayetlerde eklenebilmektedir. Ayrıca o bölgede oluşan ağrı tüm vücuda yayılabilmektedir.
Dr.Uysal şöyle devam etti: ‘’ Yılan ısırıkları ve akrep sokmalarında esas olan koruyucu önlemlerdir. Bu kapsamda yılan ve akreplerin bulunabileceği çaylık, bahçe, orman gibi alanlarda koruyucu kalın giysiler giyilmeli, çizme ile dolaşılmalı ve pantolon paçaları çorapların içine alınmalıdır.
Yılan ısırığı yada akrep sokmasına maruz kalan kişi en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Bu konuda ilk 1 saat önem taşımaktadır.
Sağlık kuruluşlarında yılan ve akrep ısırıklarına maruz kalan kişiler; genel ir muayeneden geçirilip ,kan tetkikleri bakılıp, ısırılan bölgeleri değerlendirilip gerekli tedavi planlamaları yapılmaktadır.
Bazı hastalar takip amaçlı yoğun bakımda 24 saat gözlem altında alınabilmektedir. Ayrıca nadirde olsa yılan ısırıkları ve akrep sokmalarında panzehir olarak da biline yılan ve akrep antivenomu damardan uygulanmaktadır. Bu uygulamayı hastanın klinik durumuna göre hekim tarafından karar verilmektedir ‘’ dedi.
Dr.Uysal son olarak ; ‘’ Tüm vatandaşlarımızın özellikle yılan ve akrep olma ihtimali yüksek olan alanlarda koruyucu giysi ve önlemlere çok dikkat etmesini ve herhangi bir ısırık durumunda sakin olmalarını öneriyoruz ‘’ diyerek sözlerini tamamladı.