HASTANEMİZDE 2 NİSAN OTİZM GÜNÜ ETKİNLİĞİ
03 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında 2 Nisan günü ‘’ Dünya Otizm Farkındalık Günü ‘’ olarak ve Nisan ayı da ‘’ Dünya Otizm Farkındalık Ayı ‘’ olarak ilan edilmiştir.

Hastanemizde Otizm konusunda farkındalık , bilinçlenme, bilgilenme ve erken tanısına yönelik bir etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe ; Hastanemiz Başhekim Yardımcısı Dr.Elvan YİRİGÖZ ÇAĞLAR ,Psikiyatri Uzmanız Dr.Esra ŞEN , Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürüz Aygün SARAL , Eğitim Hemşiresi Aysun SANCAR  ve Psikolog Emirhan AKGÜN katıldı.

Otizm ile ilgili Başhekimimiz Op.Dr.Şaban UYSAL bazı açıklamalara bulundu.

Dr. UYSAL Şöyle dedi :

‘’ Otizm ; sosyal –iletişimsel alanlarda yetersizlik ,sınırlı ilgi alanları ve tekrar edilen davranışlar ile seyreden bir bozukluktur.

Güncel bilimsel verilere göre otizmin ortaya çıkmasında genetik faktörler olup, ebeveynlerin ileri yaşı riski artırmaktadır.

Ayrıca ,prematüre doğanlar ve düşük doğum ağırlıklı çocuklarda risk yine artmaktadır ‘’ dedi.

Dr.UYSAL şöyle devam etti :

‘’ Otizm belirti ve bulguları beyin yapısı ve işleyişinde farklılaşmalar nedeni ile yaşa göre farklılıklar gösterebilir.

Örneğin çocuk çevreye ilgisiz ve kendisine  konuşan kişinin yüzünü gözleri ile takip etmiyor, yüzüne bakmıyor ve gülümsemiyor ise , 1,5 -2 yaşlarında nesneleri göstermek için işaret etmiyor ise, 2-3 yaşlarında sallanma ve el çırpma  gibi tekrarlayan davranışları varsa

bu çocukların otizm konusunda risk taşıyıp taşımadıkları için mutlaka sosyal ve iletişimsel becerilerinin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Otizm konusunda erken tanı çok önemli olup, uygun yaklaşım ,eğitim ve terapi seansları ile çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Bu konuda anne babalara büyük görevler düşmektedir ‘’ dedi.

Dr.UYSAL son olarak ;

‘’ Bu etkinliğimizin ,Otizm konusunda tüm vatandaşlarımızda ,ebeveynlerde bir farkındalık ,bilinçlenme ve bilgilenme  oluşturmasını diliyor ve bekliyoruz ‘’ diyerek sözlerini tamamladı.

• safa