HASTANEMİZ ACİL TIP UZMANI Dr. FATMA ŞAHİN UYARDI!
21 Haziran 2023

Hastanemiz  Acil Tıp Uzmanı Dr.Fatma  ŞAHİN özellikle içinde bulunduğumuz  yaz aylarında sık karşılaşılan yılan ve akrep ısırmalarına karşı bir açılamada bulundu.

Dr. ŞAHİN şöyle dedi:

‘’ Bölgemiz iklim ve bitki örtüsü nedeniyle akrep ve yılan sokmaları açısından riskli bir bölgedir. Acil servisimizde dönem dönem daha yoğun olmak üzere bu vakalara sık rastlanmakta  ve maalesef  bazı vakalar ölümle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle halkımızın bu konuda bilinçli olması; yılan ya da akreplerin bulunabileceği  özellikle çaylık, bahçe, orman gibi yerlerde koruyucu kalın giysiler ve çizme ile dolaşmaları ,pantolon paçalarını çoraplarının içine almaları akrep ya da yılan sokmasına maruz kaldıklarında da en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Halk arasında uygulanan turnike yöntemi ile ısırılan bölgenin kan dolaşımının engellenmesini, ısırılan yerden kesilerek ya da emerek zehrin boşaltılmasını, bitkisel ürünler ile yaraya müdahale edilmesini  kesinlikle önermemekteyiz. Bu yöntemler doğru bilinen yanlış uygulamalardır. Böyle durumlarda hastalar hem tedavi için zaman kaybetmekte hem de ısırılan bölgede tedavi edilmesi zor yaralar meydana gelebilmektedir’’ dedi.

Dr. ŞAHİN şöyle devam etti:

‘’ Akrep sokmalarında etkilenen uzuvda şiddetli ağrı sık karşılaştığımız bir bulgu olmakla beraber buna bazı hastalarda yüksek tansiyon ,çarpıntı ve  terleme şikayetleri de eklenmektedir. Yılan sokmalarında ise mide bulantısı, halsizlik, güçsüzlük, bulanık görme, kanda pıhtılaşma problemleri, şok ,yara yerinde morarma ve ciddi ödem görülebilmektedir.. Bizler acil servise başvuran hastalarda ilk müdahale olarak tansiyon nabız takibi yapıp gerekli kan tahlillerine bakarak hastalara uygun tedaviyi başlamaktayız. Yara yeri bakımı, gerekli antibiyotik başlanması, uygun ağrı kesici  ve soğuk uygulaması ile şişlik ve ağrıyı kontrol altına almaktayız. Bazı hastalarda ise yılan ya da akrep antivenomu dediğimiz damardan panzehir uygulaması gerekli olabilmekte. Hangi hastaya antivenom uygulaması yapılacağına hastanın hekimi takipler sonucunda karar verilmektedir.’’

Dr. ŞAHİN son olarak:

‘’ Yılan yada akrep tarafından ısırılan kişi öncelikle sakinleştirilmeli ve fazla hareket etmemelidir ‘’ diyerek sözlerini tamamladı.

• Aciluzmanı1.jpeg