KURBAN BAYRAMINDA BESLENMEYE DİKKAT!
06 Temmuz 2022


                                                            KURBAN BAYRAMINDA BESLENMEYE DİKKAT!

                                                           (KURBAN BAYRAMINDA DOĞRU BESLENME)

    Bayramlar; tüm aile üyelerinin bir araya geldiği sevgi ve mutluluğun üst düzeyde olduğu  ve geniş sofraların kurulduğu çok özel günlerdir.Kurban bayramında doğru beslenme ile ilgili Başhekimimiz Op.Dr.Şaban UYSAL bazı önemli açıklamalarda bulundu.

    Dr.UYSAL şöyle dedi :

  “Kurban Bayramı yılda bir kez olmasından dolayı et tüketimi  ve bunun yanı sıra tatlı tüketimi de artmaktadır.Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı  ve sıklığının artmasından dolayı obezitesi olanlar,hipertansiyon,Diyabet  ve böbrek hastaları  daha dikkatli olmak zorundadır.Herkesin  sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine ve besinlerin dengeli dağılıma özen göstermesi gerekmektedir.

   Uyulması gereken kurallar;

  • 1.) Bayram günü kesilen kurban eti , bekletilmeden birkaç  saat içinde tüketilmemelidir.Bu durumda sert kıvamda olan etin pişirilmesi  de sindirilmesi de zordur.Bu durum karında şişkinlik, midede hazımsızlık ve reflü gibi sorunlara yol açabilir.Bu şikayetler çocuklarda daha belirgin olabilmektedir.Bu durumda eti buzdolabında 24 saat beklettikten sonra tüketmek  daha doğru ve sağlıklı bir uygulama olacaktır.
  • 2.) Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze  ve meyveleri doğrama işlemleri yapılmamalıdır. Yapıldığı takdirde etlerdeki bazı mikroorganizmalar  sebze ve meyvelere geçebilir. Etler iyi pişirilmelidir. Az pişirilmiş veya çiğ etlerden bazı paraziter hastalıklar bulaşabilmektedir.
  • 3.) Pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara ve fırınlama gibi yöntemler  tercih edilmeli, kızartma ve kavurma yöntemlerinden uzak durulmalıdır.
  • 4.) Etler C ve E vitamini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya et yemeğinin yanında C vitamininden zengin sebze, salata  veya taze sıkılmış meyve sularından birinin bulunması önerilmektedir.
  • 5.) Ülkemizde Kurban Bayramında yapılması gelenek haline gelmiş kavurma içine tereyağı veya kuyruk yağı konulmadan kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir.”dedi.

    Dr.Uysal şöyle devam etti;  “Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi olan tatlı tüketiminde hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli ve miktar olarak fazla tüketilmemelidir. Ayrıca çocuklarda bilinçsizce çikolata ve şeker tüketimi olabilmekte olup, bu durum bulantı, ishal gibi şikayetlere yol açabilmektedir.

    Dr.Uysal son olarak; “Kurban kesim işini ehil ve tecrübeli olan kasapların yapması, olabilecek ciddi kaza ve yaralanmaları önleyecektir. Bilinçli  beslenerek  sevgi,saygı,vefa ve huzurun çok üst düzeyde olduğu Kurban Bayramımızı bayram tadında doyasıya yaşayalım” diyerek sözlerini tamamladı.

   

  • fds