Of Devlet Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şaban UYSAL Ramazan
Bayramında beslenmeye yönelik uyarılarda bulundu.
UYSAL açıklamasında;
Ramazan ayında oruç tutan kişi öğün sayısını ikiye (iftar, sahur) düşürürken aynı zamanda
fiziksel aktivitesini de yaklaşık yüzde 20 oranında azaltmaktadır. Bu şeklide bir ay boyunca
dinlenen sindirim sistemimizi ve bedenimizi birden yormamak ve zorlamamak gerekir.
Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Bayram boyunca yeterli ve dengeli
beslenmek için süt ve süt ürünlerinden, et, yumurta, kuru baklagiller, tahıl ürünleri, sebze ve
meyvelerden oluşan 3 ana ve 2 ara öğün yapılmalıdır. Öğünlerde birden çok hızlı yememeli ve
porsiyon içeriği aşırı olmamalıdır.
Ramazanda oruç tutanlar için bayram ile birlikte öğün sayısının artması;
Mide ağrısı, reflü
Şişkinlik
Hazımsızlık,
Mide yanması gibi bazı sindirim sistemi şikayetlerine yol açmaktadır.
Ayrıca bayramda geleneksel hale gelen hamur işleri (baklava, börek), şeker gibi karbonhidrat
içeriği yüksek besinlerin tüketimi hem sindirim sistemi rahatsızlıklarına hem de kan şekeri
seviyesinde dalgalanmalara sebep olmaktadır. Bu durum hızlı acıkma, halsizlik ve yorgunluk
gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Tatlı tüketimi doyumluk değil tadımlık olmalıdır. Ayrıca tüketilecekse de hamurlu tatlılar
yerine sütlü ya da meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
Ramazan ayında su tüketiminin azalması ve oluşan sıvı kaybını dengelemek için günde en az
2-2,5 litre su içilmelidir. Özellikle hipertansiyonu olanlar ve yaşlı kişiler, kalp hastaları ve
diabeti olanların ağır, aşırı, kızartmalı ve bol şekerli gıdalardan uzak durmaları büyük önem
taşımaktadır. Bu durumda olanlar dengeli beslenerek ve ara öğünleri ile bu geçiş dönemini
sorunsuz atlatabilirler. Ayrıca bu kişiler çay, kahve gibi içecekleri fazla miktarda tüketmemeleri
gerekmektedir, dedi.
Dr.UYSAL şöyle devam etti;
“Ayrıca Bayramda özellikle çocukların çok aşırı şeker ve çikolata tüketmeleri bulantı, kusma
ve ishale yol açabilmekte ve diş sağlıklarını olumsuz etkileyebilmektedir” dedi.
Dr.UYSAL son olarak;
“Kültürümüzde ve inancımızda çok önemli bir yeri olan Ramazan Bayramımızı dikkatli ve
dengeli beslenerek sağlıklı bir şekilde bayram tadında doyasıya yaşayalım” diyerek sözlerini
tamamladı.