RAMAZAN AYINDA BESLENME
08 Mart 2024


  Beslenme hayatımızın temel ihtiyaçlarından biri olup, için de bulunduğumuz pandemi döneminde bağışıklığımızı desteklemek içinde büyük öneme sahiptir. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenerek sağlığınızın korunmasına yardımcı olacak önerilere dikkat edilmelidir.

Ramazan Ayında Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Sahur öğünü mutlaka tüketilmelidir.
  • Sahurda protein tüketimi oldukça önemlidir. Sahur öğünü tüketirken kişisel alışkanlıklar da göz önünde bulundurularak ayarlanmalıdır. Proteinden zengin süt, yoğurt, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği ve mevsim yeşilliklerinden oluşan bir kahvaltı gibi tercih edilebilir. Çorba, salata, hafif bir ana yemek(zeytinyağlı), tam buğday ekmeği ile ana bir öğün şeklinde de tercih edilebilir.
  • Sahur menüsü belirlenirken önemli olan sizi tok tutacak ve sağlıklı olan besinleri tercih etmenizdir. Bunun için mutlaka süt veya yoğurt sahura dahil edilmelidir.
  • Sahurda sadece su içip yatmak doğru bir tercih değildir.
  • Sahuru çeşitlendirmek için menemen (yağ çok az kullanılmış) ve tost tercih edilebilir.
  • İftarda sindirim problemleri yaşamamak için iftar 2 bölüme ayrılmalıdır.  
  • İlk bölümde 1-2 bardak su + 1-2 hurma ardından 1 kepçe çorba veya 1 dilim ekmek tüketilip,  yaklaşık 15 dk kadar mola verilmelidir.
  • İkinci bölümde Et/tavuk/balık + sebze/salata + cacık + tam tahıllı makarna  veya  Sebze yemeği  + salata (peynirli/tavuklu) + yoğurt + tam buğday ekmek  veya kurubaklagil yemeği + salata + bulgur pilavı + ayran şeklinde öğünler ayarlanmalıdır.
  • Sosyoekonomik faktörler de göz önünde bulundurulduğunda et/tavuk/balık tüketimi sağlanmadığında oluşan eksiklik kurubaklagil, peynir ve yumurta ile tamamlanabilir.
  • Ramazan pidesi tüketimine dikkat edilmelidir. Kalorisinin ekmeğe göre daha yüksek olduğu unutulmamalıdır.
  • İftardan sonra çorbadan sonra 1 küçük mola önerisine mümkün olduğunca uyulmalıdır.
  • Kızartmalardan, hamur işlerinden, tatlılardan uzak durulmalıdır.
  • Çay ve kahve vücuttan su atılımına sebep olmakta ve suyun yerine geçmemektedir. İftardan sahura kadar olan süre zarfında su tüketimine dikkat edelim.
  • İftardan sonra meyve ve yanında süt/yoğurt ile ara öğün tüketelim.   

                                                                                                                         OF DEVLET HASTANESİ 

     

  • RAMAZANDA BESLENME.jpg
     

 Basında Haber:
 Taka Gazetesi:

 
  • beslenme