24 MART DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ
24 Mart 2022

Of Devlet Hastanesi olarak “24 Mart Dünya Tüberkülöz Günü”ne dikkat çekmek amacıyla Göğüs Hastalıkları uzmanımız Uzm.Dr.Emine Sevil AYAYDIN MÜRTEZAOĞLU’nun öncülüğünde stand açıp personellerimizi ve vatandaşlarımızı bilgilendirdik.

Bu önemli gün ile ilgili bir açıklama  yapan Göğüs Hastalıkları uzmanımız, Uzm.Dr.Emine Sevil AYAYDIN MÜRTEZAOĞLU tüberküloz tüm dünyada ilk on ölüm sebebi arasında yer almakta olup hala küresel bir halk sağlığı sorunudur dedi.

Dr.AYAYDIN MÜRTEZAOĞLU şöyle devam etti: Robert Koch tarafından M tuberculosis basilinin keşfedildiği gün olan 24 Mart 1882 gününe ithafen her yıl 24 Mart “Dünya Tüberküloz Günü” olarak anılmaktadır.Tüberküloz (verem) hastalığına neden olan bu basilin keşfedilmesi, Verem hastalığının teşhis ve tedavisinin yolunu açmıştır.

Türkiye’de uzun yıllardır başarı ile sürdürülen tüberkülöz mücadele  programları sonucunda tüberkülozinsidansı yüzbinde 15,3’e düşmüştür.

Tüberkülöz hastalığı, erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir.Çoğunlukla üretken yaştaki erişkinleri tutmaktadır.

Tüberkülöz'a neden olan basil; hava yolu ile bulaşmaktadır.

Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma yolu ile ortama yayılan basilin solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15  kişiye hastalığı bulaştırır.

Tüberkülöz basili vücuda girdikten sonra sessiz olarak kalabilir.Vücut direnci düşünce çoğalarak hastalığa yol açabilir.

Tüberkülöz (verem) hastalığı vücudun bütün organlarını tutabilir, ancak en çok Akciğerlerde (%60-70) görülür.Hastalığın tuttuğu diğer organlar; en sık Akciğerzarı,Lenfbezleri,kemikler ve böbrekledir.

Tüberkülöz hastalığı belirtileri;

-Halsizlik

- Öksürük

-İştahsızlık

- Balgam

-Kilo kaybı

-Öksürükle Kan tükürme

-Gece Terlemesi

-Göğüs ve sırt Ağrısı

Verem hastalığının tedavisinde 6 aylık süre de ilaçların düzenli kullanılması gerekmektedir. İlaçların temin edilmesi ücretsiz olup

Hastaların takibi; Verem savaş dispanserleri ve her ilde İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Halk Sağlığı Başkanlıkları tarafından yapılmaktadır.

Dr.AYAYDIN MÜRTEZAOĞLU son olarak 24 Mart Dünya Tüberkülöz günü nedeniyle Tüberkülöz (Verem) hastalığı ve bu hastalıklarla mücadele konusunda hem hastane çalışanlarımızın,hem sağlık personelinin hem de toplumun bilinçlenmesi ve bu hastalığa dikkat çekmek için bu çalışmayı Of Devlet Hastanesi olarak yaptıklarını söyledi.

OF DEVLET HASTANESİ YÖNETİMİ

• tuberkuloz