4 MART DÜNYA OBEZİTE GÜNÜ
04 Mart 2022

4 Mart Dünya Obezite Günü ilgili Eğitim Birimimiz tarafından Hastanemizde stand açıldı.İç Hastalıkları uzmanımız Uzm.Dr.Fatih BAYALAN , stand da personellerimiz ve  vatandaşlarımızı Obezite Günü konusunda bilgilendirdi. Etkinliğe Hastane Yönetimi adına Başhekim Yardımcımız Dr.Elvan YİRİGÖZ ÇAĞLAR , Sağlık Bakım Müdürü Fatma BURDURLU ,Müdür Yardımcımız Kenan ÇANKA ,Müdür Yardımcımız Erhan BOROZANCI  eşlik etti.

Obezite; günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar (BOH), günümüzde dünyadaki en büyük salgınlardan biridir. 2012’de meydana gelen 56 milyon ölümün, 38 milyonuna (%68) BOH’ler neden olmuştur. BOH’nin altında yaygın, önlenebilir risk faktörleri yatmaktadır. Bu faktörler tütün kullanımı, hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve alkolün zararlı kullanımıdır. Fazla kilo ve obezite yüzünden her yıl en az 3,4 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Kalp hastalığı, felç ve diyabet riski; beden kütle indeksinin (BKİ) artmasına bağlı olarak giderek artmaktadır. Tüm dünyada fazla kiloluluğun ve obezitenin prevalansı giderek artmakta olup obezite prevalansı 1975’den beri yaklaşık üç kat artmıştır. 2016 yılında 18 yaş ve üzeri 1.9 milyardan daha fazla erişkin fazla kilolu ya da obez olup bunların içinde 650 milyon yetişkin obezdir. 2016 yılında beş yaş altı çocukların 41 milyonu fazla kiloludur.

Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında tüm ilçelerimizde İlçe Sağlık Müdürlüğü/ İlçe Devlet Hastanesi/ Toplum Sağlığı Merkezlerimize bağlı Obezite Danışmanlık Birimlerimizde belirli günlerde Diyetisyenlerimiz hizmet vermektedir. Aile Hekiminize yaptırdığınız kan tahlilleriniz ile birlikte Obezite Danışmanlık Birimlerimize başvuru yapabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

• obez