RAMAZAN AYINDA BESLENME
13 Mart 2024


Bu yıl , 11 Mart 2024 Pazartesi günü başlayan olan mübarek Ramazan ayı ile ilgili Başhekimimiz Op.Dr.Şaban UYSAL , bazı önemli açıklamalarda bulundu.

Dr.UYSAL ; ‘’ Ramazan ayı oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır.

Günlük öğün sayısı 2 olurken ,insanların hareketleri yüzde 20 oranında azalmaktadır. Bu nedenle Ramazan ayı bedenin dinlenme ,arınma ve bakım ayıdır. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürebilmesi için gündüz saatlerinden gece saatlerine geçen öğünlerin tamamlanması gerekmektedir. Bu nedenle sahur mutlaka yapılmalıdır. Sahura kalkılmaması yada sahurda sadece su içilmesi vücut için zararlı bir durumdur. Çünkü bu beslenme şekli yaklaşık 13-14 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak baş ağrısı ,baş dönmesi gibi durumların oraya çıkmasına ve günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır ‘’ dedi.

 Dr.UYSAL şöyle devam etti : Beslenme hayatımızın temel ihtiyaçlarından biri olup, için de bulunduğumuz kış döneminde bağışıklığımızı desteklemek içinde büyük öneme sahiptir. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenerek sağlığınızın korunmasına yardımcı olacak önerilere dikkat edilmelidir.

 Ramazan Ayında Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?

 · Sahur öğünü mutlaka tüketilmelidir.

 · Sahurda protein tüketimi oldukça önemlidir. Sahur öğünü tüketirken kişisel alışkanlıklar da göz önünde bulundurularak ayarlanmalıdır. Proteinden zengin süt, yoğurt, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği ve mevsim yeşilliklerinden oluşan bir kahvaltı gibi tercih edilebilir. Çorba, salata, hafif bir ana yemek(zeytinyağlı), tam buğday ekmeği ile ana bir öğün şeklinde de tercih edilebilir.

 · Sahur menüsü belirlenirken önemli olan sizi tok tutacak ve sağlıklı olan besinleri tercih etmenizdir. Bunun için mutlaka süt veya yoğurt sahura dahil edilmelidir.

 · Sahurda sadece su içip yatmak doğru bir tercih değildir.

 · Sahuru çeşitlendirmek için menemen (yağ çok az kullanılmış) ve tost tercih edilebilir.

· İftarda sindirim problemleri yaşamamak için iftar 2 bölüme ayrılmalıdır.

 · İlk bölümde 1-2 bardak su + 1-2 hurma ardından 1 kepçe çorba veya 1 dilim ekmek tüketilip, yaklaşık 15 dk kadar mola verilmelidir.

 · İkinci bölümde Et/tavuk/balık + sebze/salata + cacık + tam tahıllı makarna veya Sebze yemeği + salata (peynirli/tavuklu) + yoğurt + tam buğday ekmek veya kurubaklagil yemeği + salata + bulgur pilavı + ayran şeklinde öğünler ayarlanmalıdır.

 · Sosyoekonomik faktörler de göz önünde bulundurulduğunda et/tavuk/balık tüketimi sağlanmadığında oluşan eksiklik kurubaklagil, peynir ve yumurta ile tamamlanabilir.

· Ramazan pidesi tüketimine dikkat edilmelidir. Kalorisinin ekmeğe göre daha yüksek olduğu unutulmamalıdır.

 · İftardan sonra çorbadan sonra 1 küçük mola önerisine mümkün olduğunca uyulmalıdır.

· Kızartmalardan, hamur işlerinden, tatlılardan uzak durulmalıdır.

 · Çay ve kahve vücuttan su atılımına sebep olmakta ve suyun yerine geçmemektedir. İftardan sahura kadar olan süre zarfında su tüketimine dikkat edelim.

 · İftardan sonra meyve ve yanında süt/yoğurt ile ara öğün tüketelim.

Dr UYSAL son olarak, herkese sağlıklı Hayırlı Ramazanlar dilerim diyerek sözlerini tamamladı.


                               OF D.H YÖNETİMİ