HASTANEMİZDE ORGAN BAĞIŞI HAFTASI KUTLANDI.
05 Şubat 2024

Ülkemizde 3-9 Kasım ‘’ Organ Bağışı Haftası ‘’ olarak kutlanmaktadır.Bu hafta kapsamında Organ ve doku bağışının önemi ve bir farkındalık açısından hastanemizde bir etkinlik düzenlendi.Etkinliğe Trabzon İl organ nakli koordinadörü Op.Dr.Yavuz ÇAKIROĞLU da katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Başhekimimiz Op.Dr.Şaban UYSAL yaptı.

Dr.UYSAL şöyle dedi :

‘’ Organ bağışı kişinin hayatta iken özgür iradesiyle tıbben yaşamı sona erdiğinde organlarını başka insanların tedavilerinde kullanılmasına izin vermesidir.Akli dengesi yerinde olan ve 18 yaşını geçen herkes organ bağışında bulunabilir.

Ülkemizde her hastanede ve diğer sağlık kurumlarında Organ Bağışı Birimi mutlaka mevcuttur.Organ Bağışında bulunacak kişiye iki şahit huzurunda Organ Bağışı formu doldurulup imzalatılmakta ve bu sisteme dahil edildiğinde kişiye Organ Bağışı Kartı verilmektedir.

Bu kartı her zaman cüzdanımızda taşımamız ve birinci derece yakınlarımızı da bu konuda bilgilendirmemiz gerekmektedir.’’ dedi.

Dr.UYSAL şöyle devam etti :

‘’ Ülkemizde organ olarak ; Karaciğer ,Böbrek, Kalp, Akciğer, ince barsak nakilleri yapılabilirken doku olarak da ; Kemik iliği ,tendon,kornea ve kalp kapak nakilleri yapılabilmektedir.Ülkemizde canlıdan nakiller yüksek oranda iken aslında daha çok olmasını istediğimiz kadavradan nakiller ne yazık ki düşük orandadır.Bu etkinlikte de amacımız kadavradan ( beyin ölümü ) olan bağışların artmasına yönelik bir farkındalık bilinçlenme ve bilgilendirmektir.

Dr.UYSAL son olarak :

‘’ Bizleri 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinliklerimizde 3 yıldır yalnız bırakmayan Trabzon İl Organ nakli koordinatörü Op.Dr.Yavuz ÇAKIROĞLU’na ve tüm katılımcılara teşekkür eder, etkinliğimizin hayırlara vesile olmasını dilerim ‘’ diyerek sözlerini tamamladı.

Ardından Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı ve Trabzon İl organ nakli koordinatörü Op.Dr.Yavuz ÇAKIROĞLU da ‘’ Organ ve Doku Bağışının Önemi ‘’ konulu bir konuşma yaptı.

Dr.ÇAKIROĞLU şöyle dedi :

‘’ Ülkemizde kadavradan organ nakillerini artırmalı ve bu konuda tüm sağlık çalışanları olarak hem bilgilenmeli hemde çevremizdeki insanları bilgilendirmeliyiz.

Organ ve doku nakil merkezlerimiz ve yetişmiş cerrahi ekiplerimiz sayı ve nitelik olarak çok üst düzeyde iken ne yazık ki organ bağışı sayılarımız aynı şekilde paralellik göstermemektedir. Şu anda ülkemizde 26.600 civarında hasta,organ nakli beklemektedir.Sağlık Bakanlığımız Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi ile son derece şeffaf ve adaletli bir düzenleme mevcut olup ,bağışlanan her organ sırada olan hastaya nakil edilmektedir. Kadavradan organ yada doku nakli yapılabilmesi için yaşamın tıbben sona ermesinin kanıtı olan beyin ölümünün gerçekleşmesi ve bu durumun yoğun bakım ortamında olması gerekmektedir.Organ bağış kartı olsa bile beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarının başka insanlara hayat verebilmesi için mutlaka birinci derece yakınlarının da onayını almak gerekmektedir ‘’ dedi.

Dr.ÇAKIROĞLU son olarak ‘’ Of Devlet Hastanesi yönetimine böyle önemli ve insani bir konuda böyle güzel bir etkinlik düzenledikleri için çok teşekkür ederim ‘’ diyerek sözlerini tamamladı.

Etkinliği sonunda Organ Bağışı kartı alanlara kartları takdim edildi.

Ayrıca Başhekimimiz Op.Dr.Şaban UYSAL tarafından Dr .Yavuz ÇAKIROĞLU ‘na Organ Bağışı ve naklindeki katkılarından dolayı Teşekkür plaketi verildi.

- Of İlçesi Sulaklı Mahallesi Muhtarı Abdülhadi SARAL’a organ bağış kartını , Op.Dr.Yavuz ÇAKIROĞLU

- Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Burak TURGUT ‘a bağış kartını ; Of İlçe Sağlık Müdürü Dr.Barış ÇAĞLAR verirken

- Diğer kart sahipleri olan Hastane Personelleri :

- Abdülsamet OKUMUŞ’a Başhekimimiz Op.Dr.Şaban UYSAL

- İnci DEMİRBAĞ’a Başhekim Yardımcımız Dr.Elvan Y.ÇAĞLAR

- Elçin ÇAKIR ‘a Hastane Müdürümüz Halil S.ÇİFTÇİ tarafından bağış kartları verildi.

Program sunuculuğunu ise Hastanemiz Eğitim Birim sorumlusu : Hemş.Aysun SANCAR yaptı.

Toplu resim çekilmesi ve çay ikramı ile program sona erdi.

• fdgr

• ddfg