ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
05 Şubat 2024

Hastanemiz Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Şaban UYSAL içinde bulunduğumuz Ekim ayı dolayısıyla ‘’ Meme Kanseri Farkındalık Ayı ‘’ ile ilgili açıklamalarda bulunarak meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Dr.UYSAL şöyle dedi:

‘’Meme Kanseri ülkemizde ve tüm dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür.Her 8 kadından biri meme kanseri riski altındadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından beri meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı , ‘’ Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı ‘’ olarak belirlenmiştir.

Bu farkındalığın ve bilinçlenmenin sembolü olarak da Pembe Kurdele  yaygınlaştırılmıştır.

Meme Kanserinde bazı risk faktörleri vardır.

Bunlar ; değiştirilebilecek risk faktörleri ( %62,8 ) ve değiştirilemeyecek risk faktörleri ( %37,2 ) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

a)       Değiştirilebilecek risk faktörleri : ( Bazıları )

-          Hareketsiz bir Yaşam ,

-          Sigara kullanımı,

-          Fazla kilo yada şişman ( obez ) olmak ,

-          Hiç doğum yapmamış olmak,

-          Menopoz sonrası 2 yıldan fazla hormon destek tedavisi almak,

-          Alkol kullanımı

b)      Değiştirilemeyecek risk faktörleri : ( Bazıları )

-          Kadın olmak ( kadınlarda erkeklerden 100 kat daha fazla görülür )

-          Yaş almak ( 40 yaş üzerinde risk artmaktadır. )

-          Ailede meme kanseri öyküsü ( anne ,kız kardeş ,teyze,kız çocuk )

-          Erken adet görme ,geç menopoza girme

-          Belirli genlere sahip olmak ( BRCA1 ve BRCA2 )   şeklindedir ‘’ dedi.

Dr.UYSAL şöyle devam etti : ‘’ Meme kanserinde erken teşhis çok önemli olup ,hayat kurtarıcıdır.

Erken teşhiste :

20-40 yaş arası kadınların ayda 1 kez aynanın karşısında kendi kendilerini muayene etmesi çok önemlidir.

Bu esnada

- Meme derisinde kızarıklık ,tahriş,egzama,

- Meme başında çekilmeler,

- Ele gelen yumrular ( kitle )

- Memede portakal kabuğu görünümü

- Meme başından kanlı akıntı

- Koltuk altında ele gelen bezeler v.b gibi farklı durumları görmeleri ve farketmeleri son derece  önemli olup, hemen bir Genel Cerrahi Uzmanına başvurmaları büyük önem taşımaktadır.

Ayrıca bu kendi kendine muayene dışında 20-40 yaş arası kadınların hiçbir şikayeti olmasa bile 2 yılda bir rutin muayene için bir Genel Cerrahi Uzmanına başvurmaları da büyük önem taşımaktadır.

Meme kanserinde 40 yaşın üzerinde risk artması nedeniyle kendi kendine aylık muayeneye ek olarak ; kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri gerekmektedir.

Mamografi taramaları ülkemizde her ilde bulunan  KETEM ( Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi ) ‘ler tarafından bir program dahilinde ve ilçelere de mobil araçlar ile bu sağlık hizmeti sunulmaktadır.  Çekilen  mamografiler raporlandırılarak istemde bulunan Aile Hekimine  ulaşmakta ve Aile Hekimleri de mamografi sonuçlarına göre kişileri bilgilendirmekte ve gerektiğinde hastanelerdeki Genel Cerrahi Uzmanlarına yönlendirmektedir.

Dr.UYSAL son olarak ;

‘’ Meme kanseri erken teşhis edildiğinde artık günümüzde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Meme kanseri sadece kadınlarda değil, erkeklerde de görülebilmektedir. Meme kanserinden değil, esas geç kalınmasından korkulmalıdır.

Of Devlet Hastanesi olarak ;

Genel Cerrahi Polikliniklerimize başvuran hastalarımıza meme kanseri bilgilendirmeleri yanında ,muayene,tetkik ( Mamografi ,Meme USG vb ) ve gerektiğinde tedavi amaçlı cerrahi işlemler yapılmaktadır.

Ayrıca Aile Hekimleri tarafından tarama amaçlı Hastanemize Mamografi çekilmesi için 40 yaşın üzerindeki kadın vatandaşlarımız da yönlendirilmektedir.

Sağlık Bakanlığımızın ortak entegre sistemi ile mamografiler aynı gün çekilip raporları kısa sürede Aile Hekimlerine ulaşmakta ve sonuçlara göre vatandaşlarımız bilgilendirilip gerektiğinde Genel Cerrahi Polikliniklerine yönlendirilmektedir ‘’ diyerek sözlerini tamamladı.

 

  • bsk