BAYRAMDA BESLENMEMİZE DİKKAT
22 Mayıs 2020

BAYRAMI TADINDA YAŞAYALIM

Ramazan ayını bitirip Bayrama girince bedenimizdeki dinlenme halini birden aşırı yemek yiyerek zorlamamak gerekir. Aşırı besin tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bayramda misafirliklerde ve ailecek yenilen yemeklerde sofranın zenginliğine kapılmak hem kilo kontrolü hem de sağlık açısından olumsuz etkiye sebep olacaktır. Fazla miktarda ve yağlı besin tüketimi bireylerde hazımsızlık, bulantı, mide barsak sistemi rahatsızlıkları, hipertansiyon şikâyetlerini beraberinde getirmektedir. Ramazan ayında farklı bir beslenme örüntüsüne alışan metabolizmayı doğru yönlendirmelisiniz.

Ramazandaki uzun süreli açlık sebebiyle metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bayramı bir toparlanma süreci olarak değerlendirebilirsiniz. Bu süreçte ilk hedefiniz yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak olmalıdır. Metabolizmayı hızlandırmaya yeme sıklığını ve hareketi arttırarak başlayabilirsiniz. Bayram sabahını sağlıklı ve dengeli planlanmış kahvaltı ile karşılayabilirsiniz. Başlangıçta 3 ana öğün ile başlayıp günler geçtikçe birer birer ara öğünler ekleyebilirsiniz. Bu ara öğünlerde kuru meyve, meyve, süt ve süt ürünleri tercih edebilirsiniz.

Bayramı tadında yaşamak için yapılması gerekenler kadar yapılmaması gerekenlerde önem arz etmektedir. Bu listenin başında bayram tatlılarından uzak durulması gelmektedir. Hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek daha faydalı olacaktır. Ramazan sürecince sıvı alımı düşmekte ve vücudun suya olan ihtiyacı artmaktadır. Günlük 10-12 bardak su içerek vücudun su ihtiyacını karşılamaya çalışabilirsiniz. Bunu hatırlatması için her saat başında 1 bardak su içebilirsiniz. Çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler yerine bitki çayları tercih edebilirsiniz. Bu dönemde asitli içecekler de uzak durulması gereken grupta yer almaktadır. Asitli içecekler yerine süt ve süt ürünlerini veya suyu tercih edebilirsiniz.

Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı, tansiyonu olan bireyler için risk taşımaktadır. Kronik hastalığı ve mide rahatsızlığı olan bireylerin ve çocukların beslenmesine bu dönemde özellikle dikkat edilmesi gerekir. Kalp hastalığı olan bireyler tereyağ, iç yağı, kuyruk yağı ve margarin kullanılmış yemeklerden uzak durmalıdırlar.  Kırmızı et tüketiminde ise haftanın 2 günüyle sınırlı olarak2 köfte boyutunda kırmız et (60 gram) tüketim kuralına uymalıdırlar. Çocuklarda çikolata ve tatlının aşırı tüketimi ishale kusmaya neden olabileceği gibi doygunluk hissi sebebiyle sağlıklı bir ana öğünün tercih edilmemesine sebep olabilir.

Bayramda dikkat edileceklerin listesi

  • Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın.
  • 3 ana öğünle planladığınız gününüzü ara öğünlerle tatlandırın.
  • Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları veya dondurmayı tercih edin.
  • Şeker veya çikolata ikramlarını kuru meyve ikramı olarak değiştirin.
  • Ana yemeklerinizi ızgara, fırınlama, haşlama yöntemleriyle pişirin.
  • Başlangıçta hafif salatalar ve zeytinyağlılar tercih etmeye çalışın.
  • Barsak hareketleriniz için meyve ve sebze tüketimini ihmal etmeyin.
  • Su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verin.
  • Yemek yerken besinleri iyi çiğneyin.
  • Ramazanda sahur yapılmasının gece yeme alışkanlığına dönmemesi için yatmadan 2-3 saat öncesinde bir ara öğün yapın.
  • Fiziksel aktiviteyi arttırmaya çalışın. Yakın mesafelere yürüyerek gitmeyi, asansör yerine merdivenleri tercih edin.

             Sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir Ramazan Bayramı dilerim.

                                                                                                                                                                                                    OF DEVLET HASTANESİ

  • BASHEKİM.jpeg