KÜRESEL İYOT EKSİKLİĞİ BOZUKLUKLARINI ÖNLEME GÜNÜ
25 Ekim 2020


     KÜRESEL İYOT EKSİKLİĞİ BOZUKLUKLARINI ÖNLEME GÜNÜ

- İyot, bazı besin kaynaklarında doğal olarak bulunan fakat vücudun kendi kendine üretemediği, tiroit hormonu üretiminde ve anne rahmindeki bebeğin gelişiminde temel olan bir elementtir. İyotun ana kaynağı topraktır. Vücutta üretilemediği için sağlıklı beslenme ile düzenli bir şekilde vücuda alınmalıdır.

- İyot yetersizliğinde başta Hipotiroidi(tiroit bezinin az çalışması) görülmektedir. Ülkemiz için Hashimoto tiroiditi ( kronik tiroidit ) hipotiroidinin en sık nedenidir. İyot yetersizliğinde gözle görülebilek hastalıkların başında guatr(tiroit bezinin büyümesi) gelmektedir.

- İyodu insan, sudan ve yiyeceklerden sağlamaktadır. En iyi iyot kaynağı yiyecekler deniz ürünleridir. Balıkların yenebilen 100 gramlarında 30 mikrogram civarında iyot vardır. Deniz ürününe göre iyot içeriği daha düşük olmakla birlikte iyot miktarı bakımından yumurta, et ve süt ürünleri de bitkisel gıdaların çoğundan daha zengindir.  Yiyecekler suda pişirilip pişme suyu atıldığı zaman önemli miktarda iyot kaybolmaktadır.

- İyot eksikliğini önlemenin en iyi yolu, WHO ( Dünya Sağlık Örgütü) tarafından önerilen planlar dahilinde, beslenmenin iyotlu tuzla uzun süre takviye edilmesidir. WHO, kardiyovasküler hastalığı önlemek için günde 5 gramdan daha az tuz alımını ( günde yaklaşık bir çay kaşığı tuza eşdeğer) önermektedir. Ancak ülkemizde günlük tuz tüketimi ortalama 10-14 gram arasındadır. Tükettiğimiz tuz miktarını kontrol etmeli ayrıca tüketilen tuzun iyotlu olmasına da dikkat etmeliyiz.

 

                                                                                                                                                                   Diyetisyen Tuba ER 
                                                                                                                                                               ( Of Devlet Hastanesi )

  • IYOT.jpeg